Wat is Natuurlijk Speuren?

Natuurlijk Speuren is een manier van speuren die zoveel mogelijk aansluit bij de Natuurlijke Opvoeding die door BS Sennenhonden wordt verzorgd. Dat betekent dat gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke leerprocessen van de hond en dat het gedrag van de hond vanuit de Natuurlijke Opvoeding wordt benaderd. Natuurlijk Speuren is echter géén vervanging van Natuurlijk Opvoeden, daarvoor is het traject van het Natuurlijk Opvoeden te veelomvattend.

Binnen het Natuurlijk Opvoeden spelen een evenwichtige (rangorde)relatie tussen eigenaar en hond en wederzijds respect een grote rol. Bij het speuren vormt u samen met uw hond een team en dat betekent dat ook bij het speuren een evenwichtige (rangorde)relatie en wederzijds respect van groot belang zijn. Natuurlijk Opvoeden en Natuurlijk Speuren passen dan ook prima bij elkaar!

Voor deelname aan de lessen Natuurlijk Speuren is het niet noodzakelijk dat u één of meer cursussen Natuurlijk Opvoeden bij BS Sennenhonden heeft gevolgd, deelname staat open voor alle honden en hun eigenaren. U hoeft de uitgangspunten van het Natuurlijk Opvoeden niet zelf toe te passen, maar u dient ze wél te respecteren.

Speurdisciplines

Tijdens de cursussen Natuurlijk Speuren met je hond krijgt u inzicht in de achtergronden van het speuren, de verschillende speurdisciplines die er zijn en natuurlijk in de werking van de neus van uw hond. Daarnaast wordt per cursus ingegaan op de theorie van de specifieke speurdisciplines. Natuurlijk is er in de verschillende cursussen ook heel veel aandacht voor praktijk, immers dát is waar de werking van de hondenneus het beste tot zijn recht komt!

Gaat u ook mee op ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van de neus van uw hond? Op dit moment kunt u kiezen tussen twee cursussen in de volgende speurdisciplines:

  • praktijkspeuren (ook wel mantrailing genoemd)
  • scent detection (ook wel geurdetectie genoemd)

Een beschrijving van beide cursussen vindt u via het submenu in de linker kolom.

Bandit Citta von Bännlifluh Balou Brando Floris Laresheems' Bhodi Aido Aykos von Gelor