U overweegt een Appenzellerpup aan te schaffen?
1) Ga dan eerst goed bij u zelf na of het karakter van dit ras bij u past.
2) Verder past een pup in uw woon- en werksituatie ?
3) Zijn uw medebewoners het er ook mee eens?
 
Dan ter overdenking: U dient zich bij het aanschaffen van een pup bewust te zijn van het feit dat deze nog aan het begin staat in de ontwikkeling van zijn gedrag en dat dit zich niet vanzelf in goede banen leidt. U moet dat samen met de pup, vanaf de dag van aankoop, ontwikkelen en neerzetten! Dat moet ook de uitdaging zijn bij de aanschaf van een hond en in het bijzonder van een Appenzeller. Het is heel nuttig om een goede puppy- en jonge hondencursus te volgen, maar dan wel bij een instructeur die het ras kent en daarmee weet om te gaan!!!

Aanschaf van een pup
Er wordt niet zo erg veel gefokt met dit toch kleine ras. Het kan dus mogelijk zijn dat op het moment dat u er een wilt er geen puppen zijn. Soms zal er dan wel duidelijk zijn wanneer er nesten verwacht worden. De op internet en in advertenties aangeboden pups zijn lang niet altijd gefokt met inachtneming van de echt minimale eisen die onze vereniging aan een verantwoorde fokkerij stelt met betrekking tot gedrag, gezondheid en uiterlijk.

Stelt u daar prijs op, informeert u dan altijd eerst bij de commissaris van de rasvereniging, die ook weet waar en wanneer goede pups beschikbaar zijn. Bovendien kunt u altijd rekenen op hulp en advies bij de opvoeding van uw pup. Verder hebben alle via de rasvereniging verkregen puppen een stamboom, die u ook wordt overhandigd.


Punten om op te letten bij de fokker
:
  • Ziet de omgeving waar de puppen zich bevinden er schoon en helder uit.
  • Voldoende ruimte en contact met hun omgeving. Voldoende licht.
  • Voldoende speelattributen.
  • Vel van de pups moet glanzen en zij moeten beweeglijk en onbevangen zijn.
  • Hoe ziet de moeder er uit. Attent ?
Veel nuttige informatie vindt u in het Nederlandstalige boekje 'De Appenzeller Sennenhond'. Dit boekje, dat een vertaling is van het origineel van de Zwitserse zustervereniging, is te koop via de rasvereniging.

Enkele zaken om goed te onthouden: een stamboom is geen gezondheidsverklaring, maar een afstammingsbewijs. Voor raszuivere fok is het niet alleen nodig om zeker te weten wie de ouders en de voorouders zijn, maar ook dat gezondheid, karakter en andere voor de fok belangrijke zaken geregistreerd zijn. Dan kan er bij de keuze van de ouders rekening mee worden gehouden. Deze werkwijze  helpt natuurlijk om de kans op gezonde puppen te vergroten. Verder is het belangrijk om uw ogen goed de kost te geven als u bij de fokker bent. Let u vooral op de omgeving waarin de puppen verblijven, hoe ze eruit zien en de aanwezigheid van de moeder. Informeer ook wat de fokker al doet aan socialisatie bijv. kennis maken met allerlei grote en kleine mensen, geluiden, aangeraakt worden, kleine stukjes aan de lijn, kort autoritje, e.d. Een goede socialisatie in een vroeg stadium te beginnen is erg belangrijk!!! Verder is het goed te bedenken dat het misschien aanlokkelijk is de pup al zo snel mogelijk mee te nemen, maar het is niet aan te bevelen dat de pup ruim voor de 8-9 weken uit het nest gaat. De opvoeding van de moeder en het contact met broers en zusjes in het nest is voor de pup van zeer groot belang. De fokker heeft het laatste woord en bepaalt tenslotte welke pup naar wie gaat.
 

Bron: www.sennenweb.nl


Belangrijke aanvulling:

Wanneer u tijdens uw zoektocht naar een verantwoord gefokte pup een lijst met door de rasvereniging erkende fokkers wilt raadplegen, kunt u hier klikken. Staat de fokker van uw (voorlopige) keuze niet in deze lijst vermeld, dan betreft het geen erkende fokker. Op internet bestaan diverse sites die allen hun eigen keurmerk of erkenning verstrekken, doorgaans op basis van onvolledige criteria. Check daarom altijd of de fokker van uw (voorlopige) keuze ook door de Nederlandse rasvereniging is erkend! Alleen dán bent u er zeker van dat de ouderdieren alle voor het ras noodzakelijke gezondheids-, gedrags- en exterieuronderzoeken met goed gevolg hebben doorlopen.

En...... wanneer de fokker van uw (voorlopige) keuze u vol trots vertelt dat de ouders door de dierenarts en/of een gedragstherapeut zijn goedgekeurd om mee te fokken, dan bent u, indien de fokker niet tevens door de Nederlandse rasvereniging is erkend, bij de betreffende fokker NIET aan het juiste adres voor een verantwoord gefokte pup!

Gun uw pup een verantwoorde start! Kies voor een door de rasvereniging erkende fokker!



© Betty Sikkema

Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *