De kleinste van de vier Sennenhonden. Helemaal vast staat het aantal niet, maar waarschijnlijk zijn er iets meer dan 200 exemplaren van in Nederland. Het zijn opgewekte, vrolijke honden. Ze zijn intelligent, levendig en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Ze zijn enigszins terughoudend ten opzichte van vreemden en onomkoopbaar! Zij werken graag voor je en zijn niet voor één gat te vangen. Zij stellen gezelschap zeer op prijs en genieten ervan om samen lange wandelingen te maken of hondensport te beoefenen. Ook zwemmen doen de meesten graag, vooral als ze iets uit het water moeten ophalen.


Van Schärlig tot Entlebucher

De Entlebucher is de kleinste van de 4 Zwitserse Sennenhonden. Hij komt oorspronkelijk uit het Entlebuch, een dal in de kantons Luzern en Bern. Dit type stond bekend als Schärlig, de naam van een stroompje in dit gebied waar deze hond zeer geliefd was. De eerste beschrijving ervan onder de naam ‘Entlibucherhund’ stamt uit 1889. Maar nog gedurende geruime tijd daarna wordt er eigenlijk geen onderscheid gemaakt tussen een Appenzeller en een Entlebucher.

In 1913 worden op de hondententoonstelling in Langenthal 4 exemplaren van deze kleine drijfhond met korte staart aan Prof. Dr. A. Heim, de grote beschermer van de Zwitserse Sennenhondenrassen, voorgesteld. Op basis van de keurverslagen worden zij als vierde Sennenhondenras in het Schweizerische Hundesstammbuch (SHSB) ingeschreven. De eerste standaard werd echter pas in 1927 vastgesteld.

Op 28 oktober 1926 wordt op initiatief van dr. B. Kobler de Schweizerische Klub für Entlebucher Sennenhunde opgericht en hiermee neemt ook de fok van raszuivere honden en de bevordering van het ras een aanvang. Zoals blijkt uit het geringe aantal inschrijvingen in het Zwitserse hondenstamboek ontwikkelt het ras zich slechts langzaam. Toen men tot de ontdekking kwam dat de Entlebucher naast de aangeboren eigenschappen als levendige en onvermoeibare drijfhond ook een uitstekende gebruikshond was kreeg het ras een nieuwe impuls.

Deze attractieve driekleurige hond heeft zijn liefhebbers gevonden en kan zich ondanks een beperkt bestand verheugen in een toenemende populariteit als familiehond.

entlebucher kleur

 

Afmetingen
Reuen: 46-50 cm
Teven: 40-46 cm
Verhoudingen: iets langer dan hoog.

Beharing
Kort, vast en vlak aanliggend, hard en glanzend.

Staart
Met lange maar soms ook met korte staart geboren. Deze staart mag niet doorgedraaid gedragen worden. Vele jaren werden de staarten gecoupeerd. Dit is sinds enige tijd verboden. Vandaar dat men nu nog honden met gecoupeerde en met lange staart tegenkomt. Het fokreglement verbiedt het fokken met honden die een aangeboren korte staart hebben. Uit onderzoek is o.a. gebleken dat bij nakomelingen uit een combinatie van twee kortstaarten vaker afwijkingen voorkomen van de urinewegen.

 

Bron: www.sennenweb.nl
Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *