bssennenhonden.nl
Menu
26-10-2011

Vandaag de uitslagen binnengekregen van de HD- en ED-foto's.....

HD: D (positief) -> er zijn duidelijk afwijkingen in de heupgewrichten gevonden die passen in het ziektebeeld van HD

ED: Zowel links als rechts arthrose graad 1 en LPC aanwezig.

Conclusie: Balou heeft niet alleen ED maar ook nog eens HD...

Tel dat op bij de Patella Luxatie graad 1 aan beide achterpoten en we kunnen concluderen dat Balou geen bijdrage aan de verbetering van het ras kan leveren. Nou had ik t.a.v. eventuele toekomstige fokplannen toch al heel wat mitsen en maren (op gedragsgebied), maar dat er dan qua gezondheid zo'n duidelijke streep door wordt gehaald is tóch een tegenvaller.

Morgen zal ik de DA even bellen om de uitslagen door te geven en te overleggen wat er verder moet gebeuren. De foto's ontvang ik over 6 weken, dan is de bezwaartermijn afgelopen.

Eén ding is denk ik wel vast te stellen: mijn kleine mannetje beschikt over een enorme sterke spiermassa, anders had hij waarschijnlijk al veel eerder zichtbare klachten gehad.
 
Volgens mij kan LPC operatief verholpen worden, dat zijn losse botsplinters in het ellebooggewricht. Maar er zit evengoed al arthrose, daar is niks aan te doen. PL is operabel, maar doen ze bij graad 1 niet (niet nodig) en HD is in extreme gevallen ook best iets aan te doen (kunstheupen bijvoorbeeld). Maar dat is wel het laatste waar ik aan zou beginnen. Op dit moment vind ik het lastig om in te schatten wat nu precies de gevolgen zijn. Sowieso door blijven gaan met de PrimeVal Gelatinaat en daarnaast m.i. de pijnbestrijding (COX-compositum) die ik de laatste weken dagelijks gaf, permanent geven. Wellicht is een operatie nodig voor de LPC, maar dat moet de DA mij maar gaan vertellen.
 
Balou is buiten de vereniging gefokt. En gezien de beschikbare HD-uitslagen van zijn voorouders (helft ongeveer getest, waarvan eigenlijk niks positiever dan HD-C) had ik ook zeker geen HD-A verwacht. Maar HD-D....... jeetje, dat had ik écht niet verwacht. En die ED was eerlijk gezegd geen verrassing, maar toch is het wél confronterend. Als de bespiering maar goed blijft, hoeft de HD trouwens geen groot probleem te worden. Maar verdere inschattingen laat ik op dit moment graag aan de DA over.

Op 14 november wordt Balou 6 jaar, ZES JAAR nog maar verdomme!!!
(weet niet of vloeken eigenlijk wel mag op grond van m'n eigen huisregels, zoniet dan geldt voor vandaag even een uitzondering...)
Ik ga maar weer op zoek naar tips voor gehandicaptensport voor honden. Gelukkig wordt m'n eigen aanbod daarin steeds uitgebreider, dat scheelt een hoop gedoe, een hoop tijd en een hoop geld...

Even wat positiefs er tegenaan gooien..... Balou heeft nog steeds een goddelijk lichaam en is verdomd knap om te zien!!! Zo, dat moest ik ff kwijt....


26-10-2011 - 's avonds
Net een mailtje terug van de fokadviescommissie...... van de 45 broers en zussen van diezelfde oudercombinatie is Balou nu als enige geröntgend. Van de ouders en voorouders nog niet eens de helft, met bovendien middelmatige scores (HD-TC en HD-C). Dat van die ouders wist ik al, had ik al van de stamboom afgelezen. Van de broers en zussen had ik niet verwacht dat er veel geröntgend zouden zijn (Balou komt van een fokker buiten de rasvereniging), maar dat Balou de ENIGE zou zijn.... jeetje, dat had ik niet verwacht....

Er borrelt nu wel een andere vraag omhoog: in hoeverre zal Balou z'n gedrag hierdoor beïnvloed zijn? Hoeveel last zou hij van dit alles hebben? De PL is inderdaad een kwestie van alleen pijn als de knieschijf losschiet, maar even wat rekken en strekken en dan zit 'ie weer goed en is het over. Maar die HD en ED kunnen m.i. zeker gedragsmatig effect hebben. Het is alleen de vraag in hoeverre de bespiering van dat goddelijke lijf (want dat is en blijft het) dit allemaal heeft kunnen opvangen. Bij Brando viel het me gelijk de eerste dag op dat er iets niet klopte, bij Balou heb ik dat eigenlijk nooit gezien. En er is ook niemand die me er ooit op heeft geattendeerd dat het gedrag van Balou een link zou kunnen hebben met lichamelijk ongemak. Hormoonwaarden waren normaal, dus gedrag was oorzaak van dominant karakter. Einde discussie. Misschien moet ik nu dan zelf die discussie maar heropenen???

Voor nu kan ik niks doen, heb Balou net z'n pijnmedicatie gegeven omdat 'ie erg brommerig was. Mailtje naar de DA gestuurd met de uitslagen, dus morgen maar ff bellen tijdens het telefonisch spreekuur.
 
Ben toch wel blij dat we het Treibballen op 15-10-2011 wél gedaan hebben, het heeft mij een kant van Balou laten zien die nog niet zo goed uit de verf was gekomen: hij is stuurbaar! Van Treibball wordt overigens door de instructeurs gezegd dat het een niet-belastende sport is die ook voor honden met gewrichtsproblemen geschikt is. Ik heb daar tegenover iemand al m'n bedenkingen over geuit, maar kreeg als reactie dat de beheerste manier waarop zij het aanleren niet tot blessures kan leiden. Het is toch de bedoeling dat je hond zo snel mogelijk al die ballen in het doel douwt? Dat gaat toch niet samen met beheersing? Maar goed, dat was iemand van het 'koekjesfront' dus daarmee kwam ik er toch al niet uit.....
 
De ED-uitslagen kunnen variëren van ED-0 t/m ED-3. Eindbeoordeling ED-1 'valt dus nog mee'. De arthrosevorming graad 1 betekent dat er op dit moment geringe vorming van arthrose is, dus ook dat 'valt mee'. En dat is met de middelen die ik al geef in principe goed onder controle te houden. Alleen die LPC is even vervelend, dat vraagt om een oplossing.

Bij de HD is HD-D de één na slechtste score, maar het zal van eventuele arthrosevorming af hangen in hoeverre Balou hier last van heeft/gaat krijgen. Ook hierbij geldt dat het met de huidige middelen die ik geef, afhankelijk van de mate van arthrosevorming, onder controle te houden zou moeten zijn.

Gesprek met de DA zal zich dus gaan richten op:
- operatie nodig voor LPC?
- botsende mening over toepassing 'alternatieve middelen'

Een euthanasie-advies wordt tegenwoordig niet snel meer gegeven bij slechte HD-scores. Het is in principe allemaal goed behandelbaar. Al vind ik ingrepen als bekkenkanteling en kunstheupen nou niet bepaald onder 'goed behandelbaar' vallen.......
 

27-10-2011
Vanochtend de DA gebeld. Het is hier herfstvakantie dus de DA die de foto's heeft gemaakt (en bekeken) is deze week vrij. Maandag weer proberen.
 

27-10-2011 - 's avonds
Ondertussen heb ik vast een klassiek homeopaat geregeld voor eventuele verdere behandeling. Een klant van mij blijkt klassiek homeopaat te zijn, dus tja dan ga ik natuurlijk niet verder zoeken. De homeopaat werkt met eigen middelen, waarvan de samenstelling voor Balou 'op maat' zal worden gemaakt. Betekent dat ik dan stop met mijn eigen middelen (die, hoewel homeopathisch genoemd eigenlijk meer fytotherapie zijn dan homeopathie). Maar eerst maandag kijken wat de DA zegt.

In theorie is een euthanasie-advies nog steeds mogelijk, met name wanneer er een behandeling noodzakelijk zou zijn bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een andere meer intensieve behandeling. Dat zal met Balou heel erg moeilijk uitvoerbaar zijn. Een operatie is wat mij betreft goed te doen, zolang er geen lange hersteltermijn voor staat. Dus ik hoop eigenlijk dat dat het advies van de DA zal zijn: LPC opereren en verdere behandeling richten op ontstekkingsremming en pijnbestrijding. Dan kan ik de na-behandeling in overleg met de homeopaat regelen.
 

27-10-2011 - 's avonds nog wat later...
Zojuist uitgebreide vragenlijst voor de homeopaat ingevuld en verzonden, samen met 2 foto's van Balou, uitslagen HD/ED en stamboom.

Waarschijnlijk wordt er iets samengesteld waaraan Balou moet ruiken, eventueel nog iets van druppels door z'n water of eten. Dat van dat ruiken klinkt bijzonder zweverig, ik weet het. Maar ik weet ook van een hond die een wond had die niet wilde genezen en bij wie, na aan een speciaal samengesteld middeltje te hebben geroken, de wond ineens wél heelde. En vreemd genoeg hebben honden in de gaten dat het de bedoeling is dat ze aan zo'n flesje gaan ruiken. Als het goed is komt de homeopaat eerst nog langs (ze zit hier vlak bij m'n werk) om Balou te ervaren in z'n doen en laten en naar hem te kijken, voordat ze iets gaat samenstellen. Ben benieuwd!

En ja, uiteraard weet ik dat die losse stukjes niet verwijderd worden door aan een flesje te ruiken. Maar als dit kan helpen in het remmen van arthrose, ontstekingen en pijn, dan is dit voor Balou altijd beter te doen dan welke andere behandeling dan ook (in aanvulling op mogelijke LPC-operatie).
 
Bandit Citta von Bännlifluh Balou Brando Floris Laresheems' Bhodi Aido Aykos von Gelor