bssennenhonden.nl
Menu
31-10-2011 - 's ochtends

Nou.... vanochtend met de DA gebeld.... Behandelplan van de DA is dat Balou aan beide voorpoten geopereerd gaat worden, om de losse botstukjes (LPC) te verwijderen. Daarvoor moet ik naar een 2e-lijns-kliniek. Eventueel kunnen ook de heupen 'verbouwd' worden om een betere aansluiting tussen de gewrichten te krijgen.

Dat laatste daar begin ik sowieso niet aan, dat vind ik een té ingrijpende operatie en de herstelperiode zal voor Balou te zwaar worden om zich staande te kunnen houden tegenover die andere beide lieverdjes van mij. Naar dat prijskaartje heb ik dus al niet eens geinformeerd. De arthrosevorming aan de achterpoten is nog niet ernstig, dus met voedingssupplementen en pijnbestrijding zou Balou hier goed mee moeten kunnen leven. Bij Brando was er wel sprake van ernstige arthrosevorming en ook hij kon goed functioneren op de combinatie voedingssupplement/pijnbestrijding. Voordeel voor Balou is dat hij veel beter bespierd is dan Brando was. En hij is licht, dus hij draagt geen overtollige kilo's mee. Het onderdeel HD is wat mij betreft op deze manier dus 'afgesloten'.

De operatie aan de ellebogen zal ongeveer 1200 tot 1500 euro gaan kosten en dat is andere koek..... Hoewel ik daarin eigenlijk geen keuze heb, omdat Balou continu pijn heeft. De vraag is dus 'alleen' maar: kan en wil ik dit bedrag in Balou investeren???
 

31-10-2011 - 's middags
Ik heb zojuist een afspraak gemaakt bij De Tweede Lijn, de kliniek waar eventueel de ED-operatie zal worden gedaan. Ze willen sowieso de foto's zelf beoordelen (zien wat er precies loos is en in welke mate), ze willen Balou zien lopen, ze doen normaliter een fysiek onderzoek (om arbeidsongeschiktheid van de specialist te voorkomen slaan we dat bij Balou over) en ze geven op basis van dat alles een advies over de verdere behandeling. Op basis daarvan is het aan mij om te beslissen wat ik wil laten doen.

Dus nog geen ja en nog geen nee. Maar een ik-wil-eerst-meer-weten. Vandaag over een week gaan we Wilhelminaoord onveilig maken...
 

02-11-2011

We zijn in het hondenzwembad in Waskemeer geweest! Balou had er eigenlijk niet zo'n zin in, eerst héééél voorzichtig een voetje op de trap in het water, brrrrr koud, snel terug! Maar na heel veel aanmoedigen en wat snoepjes (voordeel als je niet met beloningen traint: je kan het gewoon als ordinair lokmiddel gebruiken) kregen we 2 voorpootjes op de trap in het water. Het kostte Balou zichtbaar heel veel moeite, hij had er geen vertrouwen in dat het iets leuks zou gaan worden. Ondertussen stond ik al zo ver in het water dat m'n korte broek nat begon te worden en uiteindelijk heb ik Balou maar een handje geholpen en ja hoor, daar ploeterde hij heen! Maar wel weer héééél snel terug naar de trap en de kant op, wég uit die rare nattigheid! Het verzopen-katjes-gezicht opgezet, oh wat was hij zielig..... Maar we kwamen er om te zwemmen, dus..... op naar de volgende poging. Ook die is gelukt en toen heeft Balou echt al een rondje kunnen zwemmen, bijna tot de overkant en toen snel weer terug naar mij, de trap op, lekker veilig tegen vrouwtje aan hangen. Derde keer ging weer een stukje beter, maar toen Balou terug op de trap was, ging hij op de bovenste trede liggen met de kop op de grond...... 'vrouwtje, eigenlijk vind ik dat ik niet meer zo errug wil....'. Toen even gekeken bij de bakken met speeltjes, of daar iets leuks in zat: jawel, een wubba-water-kong, dus daar heb ik hem even aan laten snuffelen en hem toen het water in gegooid (de kong, niet Balou....). En na de nodige aanmoedigingen zwom Balou nog een keertje naar de overkant. Toen viel ineens het kwartje: hij zag de wubba-water-kong, zwom er naartoe en bracht hem keurig terug bij mij!!! JIPPIE!!!!

Na die enorme overwinning zijn we ook gelijk gestopt en hebben we Balou losgemaakt van de lange lijnen. Toen heeft hij nog even langs de rand van het zwembad gelopen, want er lag nóg een speeltje in het water. Een speeltje waar hij eerst wat bangig voor was, maar wat nu ineens interessant werd. Maar het lag te ver weg, dus we hebben het speeltje in het water laten liggen. Een zwembad is bést leuk, vooral als je er langs de rand omheen kan lopen.

De waterblazer hebben we maar overgeslagen, leek me niet zo'n geslaagd ding voor Balou, dus gewoon met de hand afgedroogd. Zelf was ik ook behoorlijk nat geworden, volgens mij kan ik de volgende keer net zo goed mee gaan het water in (maar is helaas niet toegestaan en bovendien was het water nog bést koud voor dat het 27 graden zou moeten zijn).

Het was al met al een heel avontuur en het heeft best een aanslag gedaan op Balou z'n concentratie en z'n durf. We gaan nu eerst a.s. maandag kijken wat de chirurg te vertellen heeft en op basis daarvan kan ik weer verder gaan kijken wat ik wel/niet wil gaan doen. Ik heb dus nog geen nieuwe zwemafspraak gemaakt. Maar als het een operatie gaat worden gaan we zeker van tevoren nog 1 of 2 keer zwemmen. Zodat Balou goed weet wat het is en hij niet na de operatie ook nog eens een nieuwe zwemervaring hoeft op te doen.

Ik heb vandaag ook de foto's bij de DA opgehaald, die moeten mee naar de chirurg, maar ik heb ze uiteraard eerst zelf bekeken. Die van de ellebogen daar zie ik eerlijk gezegd niet zoveel bijzonders aan, geen duidelijke losse stukjes. Wel arthrose. Die van de heupen, tja..... geen mooie aansluiting en de heupkommen zijn behoorlijk ondiep, maar...... ik heb de details van Brando er nog eens even bij gepakt en daarbij vergeleken zijn de heupen van Balou volgens mij toch écht veel beter! Dus als Balou HD-D heeft, dan wil ik geloof ik niet eens weten wat Brando voor score zou hebben gekregen.... het gaat niet lager dan HD-E, maar de bijbehorende Norbergwaarde was ongetwijfeld nóg lager geweest en de botafwijkingswaarde véél hoger. Bij Brando leek het net of de heupen aangevreten waren, of er allemaal hapjes uit waren genomen. Bij Balou is dat niet het geval, is de aansluiting gewoon slecht maar zijn de botten nog vrij netjes. Durf te wedden dat dat ook een heel ander beeld had gegeven als hij niet al 4,5 jaar lang een supplement voor z'n gewrichten had geslikt....

Maar goed, de eerste zwemervaring zit er op, de volgende stap is de intake bij de chirurg. En daarna zien we wel weer verder!
 
Bandit Citta von Bännlifluh Balou Brando Floris Laresheems' Bhodi Aido Aykos von Gelor